
Składniki
0.5 szklanki
2 litry
null
0.5 szklanki
5 sztuk
0.75 szklanki
0.5
5 łyżek
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko zagotuj z dodatkiem soli, wody i masła. Wsyp mąkę i energicznie mieszając gotuj , aż ciasto zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka.
Krok 2
Zdejmij garnek z ognia i przestudź ciasto.
Krok 3
Wbij jedno jajko i utrzyj. Całkiem zimne ciasto utrzyj z pozostałymi jajkami.
Krok 4
Rozgrzej olej. Ciasto nałóż Do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Pergamin potnij na kwadraty. Na każdy kawałek papieru wyciśnij ciasto w kształcie ósemki. Papier odwróć i szybko wkładaj na rozgrzany olej tak , aby ciasto było pod spodem.
Krok 5
Smaż a kiedy ciasto samo będzie odchodziło od papieru, usuń go.
Krok 6
Dosmaż ciastka na złoto. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i likierem. Oblej wystudzone ciastka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej