Pampuchy drożdżowe z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pampuchy drożdżowe z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

25 gramów

0.75 szklanki

250 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

500 gramów

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

100 gramów

1 pęczek

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i grzyby pokrój w plastry, posiekaj czosnek, natkę pietruszki, drobno pokrój szczypior i suszoną śliwkę, ser oscypek zetrzyj na tarce.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 1

Krok 2

W rondelku zagrzej mleko do temperatury 30*C , rozpuść w nim drożdże, cukier, szczyptę soli, dodaj kilka łyżek mąki do uzyskania kremowej konsystencji. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na około 20- 30 minut w ciepłe miejsce. Proces możemy lekko przyśpieszyć umieszczając miskę z zaczynem w ciepłej wodzie o temperaturze około 30*C. Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj do niego 150g rozpuszczonego masła, 3 żółtka i resztę mąki. Ciasto wyrób obficie je napowietrzając. Gdy będzie już gładkie umieść je w misce, przykryj ściereczką i znów umieść w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, grzyby i czosnek. Grzyby przełóż do miski, wystudź je, dodaj śliwki, tarty ser, szczypior, pietruszkę, majeranek, pieprz oraz jeśli uznasz to za konieczne szczyptę soli do smaku.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto z miski zagnieć ponownie urywając małe kęsy. Rozwałkuj je na desce podsypanej mąką do grubości około 8 mm, z ciasta wytnij szklanką placki o średnicy do 8 cm.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 4

Krok 5

W środek placka nałóż farsz - zamknij wokół farszu tworząc foremną kulę średnicy około 3-4 cm. Kule z farszem ułóż na blasze, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 20 minut.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 5

Krok 6

Wyrośnięte kule ułóż na płaskim sicie wyłożonym lnianą ściereczka, całość przykryj i ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Pampuchy gotuj nad parą około 10-15 minut. Ugotowane wyłóż na półmisek i polej z wierzchu resztą rozpuszczonego masła z makiem.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować pampuchy z farszem owocowym, mięsnym lub z białym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pampuchy drożdżowe z grzybamiPampuchy drożdżowe z grzybami

Dziś już nieco odchodzi się od tradycyjnych, uwielbianych przez pokolenia potraw. Warto jednak mieć w zanadrzu przepisy na kilka z nich – na te najbardziej ulubione, najciekawsze i najchętniej przygotowywane w naszych domach! Pampuchy drożdżowe z grzybami na pewno nieraz zagoszczą na Twoim stole.

Dla kogo?

Pampuchy drożdżowe z grzybami to znakomita okazja, by przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.

Na jaką okazję?

Na śniadanie – wyśmienite! Na obiad – jeszcze lepsze. Na kolację – jak znalazł! Pampuchy drożdżowe z grzybowym nadzieniem odnajdą się doskonale przy każdej okazji.

Czy wiesz, że?

Świeże drożdże powinny być lekko wilgotne i mieć charakterystyczny, dość słodki zapach. Nie mogą być zbytnio przesuszone czy popękane – to znak, że coś z nimi nie tak.

Dla urozmaicenia

Do farszu dla pampuchów idealnie nadadzą się grzyby leśne. Podgrzybki, borowiki, kurki i inne. Jeśli natomiast nie masz ich pod ręką, równie dobrze użyć możesz pieczarek lub boczniaków.