Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

500 gramów

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomidorów odetnij kapelusze razem z łodyżką, pomidory wydrąż, a farsz posiekaj. Szalotki i czosnek drobno posiekaj, odsącz cieciorkę.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej, na złoty kolor, czosnek, dodaj szalotkę i zeszklij ją, dodaj orzeszki ziemne, smaż chwile, po czym dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Smaż razem, aż wszystko nieco odparuje.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Dodaj cieciorkę, szpinak oraz jogurt, smaż chwilę aż szpinak zmięknie.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Całość dopraw do smaku przyprawą grubo mieloną Knorr i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ser feta i delikatnie wymieszaj.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Szpinakiem razem z sosem i serem napełnij wydrążone pomidory, przykryj je odcięta częścią i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 10 minut.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do szpinaku możesz dodać np. pieczarki. Musisz je wtedy przesmażyć razem z cebulką.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 13.10.2023

    Ile to jest jedna sztuka jogurtu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem fetaZapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta

Sposób na warzywa po polsku? Rodzime potrawy kojarzymy przede wszystkim z kotletami, pulpetami czy bigosem. Okazuje się jednak, że warzywa również mogą smakować tradycyjnie. Zapraszamy na zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta, które zachwycą każdego miłośnika kuchni bezmięsnej.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla miłośników warzyw. Zapiekane pomidory ze szpinakiem są także doskonałą alternatywą dla mięsnych obiadów.

Na jaką okazję?

Na lunch, kolację, a także eleganckie przyjęcie – zapiekane pomidory sprawdzą się zawsze!

Czy wiesz, że?

Pomidor w Europie pojawił się dopiero po 1492 roku, gdy Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Początkowo postrzegany był jako roślina trująca, dlatego też sadzono go w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych.

Dla urozmaicenia:

Przesmaż pieczarki z cebulką i wzbogać nimi nadzienie szpinakowe. Będzie naprawdę pysznie!