Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta
łatwe
116 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 opakowanie
8 sztuk
500 gramów
2 sztuki
4 sztuki
200 gramów
200 gramów
3 łyżki
1 szczypta
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z pomidorów odetnij kapelusze razem z łodyżką, pomidory wydrąż, a farsz posiekaj. Szalotki i czosnek drobno posiekaj, odsącz cieciorkę.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej, na złoty kolor, czosnek, dodaj szalotkę i zeszklij ją, dodaj orzeszki ziemne, smaż chwile, po czym dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Smaż razem, aż wszystko nieco odparuje.

Krok 3
Dodaj cieciorkę, szpinak oraz jogurt, smaż chwilę aż szpinak zmięknie.

Krok 4
Całość dopraw do smaku przyprawą grubo mieloną Knorr i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ser feta i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Szpinakiem razem z sosem i serem napełnij wydrążone pomidory, przykryj je odcięta częścią i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 10 minut.


Dobra rada:
Do szpinaku możesz dodać np. pieczarki. Musisz je wtedy przesmażyć razem z cebulką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta
Sposób na warzywa po polsku? Rodzime potrawy kojarzymy przede wszystkim z kotletami, pulpetami czy bigosem. Okazuje się jednak, że warzywa również mogą smakować tradycyjnie. Zapraszamy na zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta, które zachwycą każdego miłośnika kuchni bezmięsnej.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla miłośników warzyw. Zapiekane pomidory ze szpinakiem są także doskonałą alternatywą dla mięsnych obiadów.
Na jaką okazję?
Na lunch, kolację, a także eleganckie przyjęcie – zapiekane pomidory sprawdzą się zawsze!
Czy wiesz, że?
Pomidor w Europie pojawił się dopiero po 1492 roku, gdy Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Początkowo postrzegany był jako roślina trująca, dlatego też sadzono go w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych.
Dla urozmaicenia:
Przesmaż pieczarki z cebulką i wzbogać nimi nadzienie szpinakowe. Będzie naprawdę pysznie!