
Składniki
80 dekagramów
1 opakowanie
30 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Marchew ugotuj. Szczypiorek, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki drobno pokrój.

Krok 2
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pieczarki i przesmaż.

Krok 3
Mięso razem z marchewką zmiel. Dodaj Fix Knorr i majeranek, dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Dodaj do mięsa szczypiorek, przestudzone pieczarki i majeranek.

Krok 5
Masę mięsną włóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki. Piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczeń możesz podawać jako danie główne lub z żurawiną na przystawkę.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń drobiowa
Pieczeń drobiowa posiada całe mnóstwo zastosowań – możesz ją zaserwować na ciepło jako składnik obiadu, jako przekąskę na przyjęciu towarzyskim, czy na zimno jako składnik śniadaniowych kanapek dla całej rodziny. Jeżeli przygotowujesz z niej obiad, najlepiej smakować będzie z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy polana sosem pieczarkowym, kurkowym lub ziołowym. Gdy zdecydujesz się potraktować ją jako przekąskę, podaj ją wraz z ćwikłami lub bukietem sałat. Na kanapkach natomiast, świetnie komponować się będzie z musztardą i kiszonym ogórkiem. Filet drobiowy jest z natury dość suchym mięsem, ale dodatek warzyw, w tym gotowanej słodkiej marchewki, dodaje mu soczystości i aromatu, zapewnia też piękny kolor. Natomiast szczypiorek, podsmażone pieczarki, cebula i duża ilość i majeranku nadają pieczeni drobiowej charakter i smak.