
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oczyść z łusek i wypatrosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich.

Krok 2
Ryby ułóż na aluminiowej tacce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas.

Krok 3
Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z ketchupem i dokładnie wymieszaj. Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą.


Dobra rada:
Przed samym podaniem na każdej rybie połóż po kawałeczku masła i skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona dorada z grilla
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia wszystkim miłośnikom ostrych smaków. Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chili sprawdzi się nie tylko na obiad, ale będzie dobrze smakować również w porze kolacji. Aby przygotować to danie wystarczy ryba, zielona i czerwona papryka oraz pomidor. Przekonaj się, że ryba wspaniale smakuje przyrządzana bez grama panierki! Dorada z grilla dodatkowo prezentuje się niezwykle apetycznie.
Dla kogo?
Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkowi sosu chili. A także dzięki dodatkowym składnikom, jak przyprawy ze świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą, ale możesz dodać także bazylię i rozmaryn. Dodaj sok z cytryny i czosnek, aby nadać potrawie bardziej intensywny smak. Komu posmakuje dorada z grilla? Przepis zadowoli wszystkich wielbicieli zdecydowanych akcentów, w których nie brakuje pikantnych nut.
Na jaką okazję?
Latem rozłóż w ogrodzie ruszt i przygotuj doradę na grillu. To smaczna alternatywa dla kiełbas i karkówek. W sezonie jesienno-zimowym wykorzystasz grill elektryczny. Równie dobrze ryba stanie się efektownym daniem głównym w trakcie wystawnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Pamiętaj, aby dobrze osuszyć wcześniej opłukaną rybę i ponacinać ją, dzięki czemu upiecze się w sposób równomierny. Danie grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie i podawaj zaraz po przyrządzeniu, na dużym półmisku. Dorada i grill to bardzo zgrany duet!
Dla urozmaicenia:
Doradę możesz przygotować także na patelni lub w piekarniku. Jedz ją z sałatkami, chrupiącym pieczywem lub grillowanymi warzywami. Jako dodatki świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i fasolka szparagowa. Doradę grillowaną udekoruj cytryną, papryczkami chili oraz skrop oliwą z oliwek. Życzymy smacznego!