Sznycel cielęcy z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sznycel cielęcy z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Knorr rozetrzyj z połową oliwy, w miseczce, na pastę.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 1

Krok 2

Z udźca wytnij mniejsze kawałki, po 6-8 dekagramów każdy i rozbij delikatnie tłuczkiem.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 2

Krok 3

Następnie natrzyj mięso pastą z kostki Knorr i odstaw na 30 minut.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 3

Krok 4

Chleb skrop pozostałą oliwą i posyp ziołami prowansalskimi.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 4

Krok 5

Sznycle oraz chleb grilluj kilka minut z obu stron. Mięso powinno być soczyste, a chleb mocno rumiany i chrupiący.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 5

Krok 6

Po grillowaniu przełóż mięso na talerz. Chleb pokrusz palcami na małe kawałki i wymieszaj go z posiekaną natką pietruszki. Sznycle podawaj posypane chrupiącą chlebową kruszonką.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel cielęcy z grilla   Sznycel cielęcy z grilla

Tym razem zamiast popularnej karkówki lub kiełbasy, przygotuj na grillu udziec cielęcy. Sznycel to nic innego jak kotlet z rozbitych tłuczkiem i zazwyczaj także panierowanych plastrów mięsa. Przy zakupie zwróć uwagę na wygląd oraz zapach cielęciny – powinna być intensywnie różowa, poprzecinana białym tłuszczem i lekko wilgotna. Pamiętaj, by nie wykładać jej bezpośrednio z lodówki na rozgrzaną patelnię. Wyjmij mięso chwilę wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. Do cielęciny pasować będzie chleb pszenny z chrupiącą skórką – skrop go oliwą i posyp ziołami prowansalskimi. Sznycle i chleb grilluj z obu stron tak, aby mięso było soczyste, a pieczywo rumiane. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii lub posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz je wzbogacić, serwuj razem z grillowanymi warzywami, np. kolorowymi paprykami, cukinią czy bakłażanem. Dobrym dodatkiem do cielęciny będzie również prosta sałatka przygotowana na bazie sezonowych warzyw lub domowa gremolata, czyli posiekana natka pietruszki wymieszana z czosnkiem oraz skórką cytrynową.