Pieczony łosoś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś

Autor: aginaa

ratingratingratingratingrating

10

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet na 4 kawałki.

Krok 2

Każdy kawałek skrapiamy cytryną z obu stron. Następnie posypujemy czosnkiem z kostki Knorr oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni.

Krok 3

Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu układamy na każdym kawałku plasterek cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Warzywa w pięciu smakach
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosośPieczony łosoś

Łosoś to popularna i chętnie wykorzystywana w kuchni ryba. Dobrze upieczona pozostaje soczysta i delikatna, zawiera też niewiele ości, dzięki czemu jest łatwa w przygotowaniu. Do przygotowania pieczonego łososia potrzebujesz jedynie przypraw i cytryny – mięso tej ryby jest smaczne, dość wyraziste i nie wymaga dużej ilości dodatków. Po dokładnym umyciu i osuszeniu filetów, obficie skrop je z obu stron sokiem z cytryny, który jest uniwersalnym dodatkiem do ryb oraz owoców morza. Każdy kawałek posyp aromatycznymi ziołami prowansalskimi i przyprawą czosnkową, po czym ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Po około 20 minutach pieczenia danie będzie gotowe do zaserwowania. Podawaj pieczonego łososia z plasterkiem cytryny, ozdobionego natką świeżej pietruszki lub koperkiem. Skomponuj potrawę z pieczonymi ziemniakami, frytkami albo ryżem. Będzie też dobrze smakować z warzywami na ciepło, kalafiorem czy brokułami. Przygotuj znakomitego pieczonego łososia według naszego przepisu!