
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
0.5 kilograma
null
40 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotowujemy ciasto: w dużej misce zagniatamy razem mąkę, jajko i wodę, aż uzyskamy jednolitą masę (jeśli będzie zbyt twarda można dodać jeszcze trochę wody).
Krok 2
Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na stole przysypanym mąką i brzegiem odwróconej szklanki wycinamy z niego kółka.
Krok 3
Do miseczki jagód dodajemy trochę cukru. Należy to wymieszać, można też trochę pognieść widelcem, żeby uzyskać masę jagodową, zamiast całych owoców
Krok 4
Jagody nakładać w niewielkiej ilości na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Krok 5
Zaklejać je jak pierogi (dokładnie zalepiamy brzegi, żeby przy gotowaniu nadzienie nie wypłynęło).
Krok 6
Gotujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy do niej pierogi na około 3-4 minuty. Można podawać je oblane bitą śmietaną, posypane cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej