Pierożki wonton przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierożki wonton

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

140 gramów

2 sztuki

12 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę oraz chili posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj sos sojowy, krewetki oraz wino i ponownie wymieszaj.

Krok 2

Mąkę kukurydzianą zmiksuj z połową jajka, dodaj do mięsa. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 3

Na środek każdego arkuszu ciasta wonton wyłóż łyżkę farszu, posmaruj ciasto resztą jajka i złóż do góry krawędzie, ściskając je lekko, ale pozostawiając mały otwór, żeby było widać nadzienie.

Krok 4

Wodę w garnku do gotowania na parze doprowadź do wrzenia, górną część garnka posmaruj olejem sezamowym.

Krok 5

Ułóż pierożki i gotuj na parze około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki wonton - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej