Placek drożdżowy z rabarbarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek drożdżowy z rabarbarem

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

3 sztuki

5 dekagramów

2 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: 1/2 szklanki cukru 5 dkg drożdży 1 szklanka letniego mleka - rozbełtać to wszystko 3 jajka 3 łyżki śmietany szczypta soli 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki (2 szklanki tortowej i 1 szklanka krupczatki) Kruszonka: 1/2 masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka mąki pszennej

Krok 2

CIASTO: Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, na cukier rozkruszone drożdże, później mleko z jajkami i śmietaną (te 3 składniki rozbełtane), sól, olej, a na górę mąka. NIE MIESZAĆ TEGO!!!!! Pozostawić to najlepiej na całą noc lub na około (6-8 godzin). Po tym czasie wymieszać wszystko i pozostawić na 15 minut. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika. Blachę wysmarować margaryną. Piec w temperaturze ok. 180 stopni i piec ok. 40-60 minut. RABARBAR: Obrać, pokroi na kawałki i pzesypać cukrem i również pozostawić na całą noc. Następnie wyłożyć na ciasto.

Krok 3

KRUSZONKA 1/2 kostki masła lub margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i mąkę. Wszystko wymieszać aż powstaną grudki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lane kluseczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej