Placek z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek z orzechami

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

180 gramów

160 gramów

60 gramów

200 gramów

160 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z 80 g masła , cukru pudru , 1 jajka oraz 1 łyżki wody i szczypty soli , a także przesianej mąki zagnieć gładkie ciasto . Owiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki .

Krok 2

Przygotuj krem . W misce wymieszaj jajko , zmielone orzechy , 150 g zwykłego cukru oraz masło , wszystkie składniki utrzyj na krem .

Krok 3

Ciasto wyjmij z lodówki . Od razu rozwałkuj je na blacie na okrągłą formę o średnicy około 22 cm .

Krok 4

Za pomocą szerokiej łopatki rozsmaruj na cieście krem orzechowy . Następnie poukładaj na nim połówki orzechów . Posyp resztą cukru .

Krok 5

Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni C nie dłożej niż 40 minut . Przed podaniem udekoruj miętą i pokrój na porcje .

natalina4

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa kapuściana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej