Zupa kapuściana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kapuściana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

heart
1732 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

6 łyżek

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pokrój w kostkę o boku 1cm.

Zupa kapuściana - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek.

Zupa kapuściana - Krok 2

Krok 3

Gdy cebula i czosnek będą rumiane, dodaj kapustę i całość smaż kilka minut.

Zupa kapuściana - Krok 3

Krok 4

Zalej warzywa gorącą wodą i dodaj kostki Knorr.

Zupa kapuściana - Krok 4

Krok 5

Pomidory z puszki posiekaj i wraz z oregano oraz ostrą papryką dodaj do zupy. Gotuj około 20 minut i podawaj, najlepiej z pieczywem.

Zupa kapuściana - Krok 5
49

Opinie o przepisie

  • Pufik A

    Pufik A , 17.01.2021

    przepis naprawdę rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wenerowicz

    Iwona Wenerowicz , 28.02.2020

    była ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Niemiec

    Wacław Niemiec , 09.12.2019

    zupka doskonała łatwa w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Czarnecks

    Elżbieta Czarnecks , 24.03.2019

    wspaniała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czarnik

    Ewa Czarnik , 23.02.2017

    dobre ale ja dodałam jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Chowaniec

    Maria Chowaniec , 14.04.2015

    niema tu nic wloskiego .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Kwiatkowski

    Sławek Kwiatkowski , 10.03.2015

    Dzisiaj robiłem, i nawet wyszła :P!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mężeński

    Krzysztof Mężeński , 23.02.2015

    :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jasiu Irenka

    Jasiu Irenka , 23.02.2015

    To po prostu nasza śląsko pazibroda ino na bogato

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Kalka

    Mieczysław Kalka , 23.02.2015

    Mimo to ,kapusta w zupie nie dla mnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Iwona

    Justyna Iwona , 23.02.2015

    Jaki wloski?Chyba tylko z nazwy bo wlosi o nim nic nie slyszeli...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Dyjaczenko

    Zbigniew Dyjaczenko , 23.02.2015

    Tylko Polski kapusniaczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Pudelko

    Halina Pudelko , 23.02.2015

    Te wypowiedzi swiadcza obardzo ograniczonej wiedzy na temat krolowej warzyw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Bąk

    Nina Bąk , 23.02.2015

    Hej Bernadka nastawiaj zupke zaraz będę pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Gonzalez Blanco

    Kamil Gonzalez Blanco , 23.02.2015

    Ja lubie kapusniaczek w cieply, letni dzień

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Maksymowicz

    Maciej Maksymowicz , 22.02.2015

    Co Wy wiecie o kapuśniaku :p.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Paciorowski

    Aleksander Paciorowski , 22.02.2015

    Może z maleńkimi grzankami chlebowymi...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Stangret

    Magda Stangret , 22.02.2015

    Normalnie chyba się wezmę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Kalka

    Mieczysław Kalka , 22.02.2015

    Nie nawiedzę kapuśniaku ,nawet jak był by podany w złotym talerzu. Farfocle w zupie , kwas i ten fermentacyjny zapach kiszonki ,beee.No jeszcze dobry bigos z świeżej kapusty i na słodko lub surówka dobrze doprawiona przyprawami .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Witkowski

    Jarosław Witkowski , 22.02.2015

    Ja mam kapustę polską ale chyba z tego wyjdzie mi tylko bigos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Radoszewska

    Anna Radoszewska , 22.02.2015

    Dziś rosoł jutro pomidorowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Wielicka

    Dagmara Wielicka , 22.02.2015

    Jutro robię! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Pelc

    Czesław Pelc , 22.02.2015

    Ja mam super barszcz. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stijakovic Branko

    Stijakovic Branko , 22.02.2015

    najlepi z szpacerowkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Juliusz Piszczek

    Sławomir Juliusz Piszczek , 22.02.2015

    A gołąbki jakie smaczne z wloskiej.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Leoniak

    Dariusz Leoniak , 22.02.2015

    jutro ugotuję tą zupkę, mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Czub

    Marek Czub , 22.02.2015

    kapuśniaczek jest tylko jeden: https://www.youtube.com/watch?v=kuQPQIDshxQ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kmiecik

    Halina Kmiecik , 22.02.2015

    dość dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Zim

    Paweł Zim , 22.02.2015

    Wcinam pyszna z cieciorki ala pomidorową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szelengiewicz

    Barbara Szelengiewicz , 22.02.2015

    No właśnie!natura jeszcze raz natura

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kapuściana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa cebulowa Buni
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kapuścianaZupa kapuściana

Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasycznego, wyrazistego i kwaśnego kapuśniaku, zwłaszcza dla tych osób, którzy preferują łagodne dania. Dodatek pokrojonych pomidorów nadaje jej lekkiej słodyczy, a ostra papryka podkreśla jej smak. Zanim przyrządzisz rosół drobiowy, który będzie bazą zupy, podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Powinny się jedynie lekko zarumienić, więc mieszaj je uważnie cały czas. Kiedy będą gotowe, dodaj do nich pokrojoną w nieduże kawałki kapustę i smaż przez chwilę, by smaki wszystkich składników się połączyły. Dopiero wtedy zalej je wrzącą wodą, dodaj bulion i pomidory z puszki. Zupa kapuściana najlepiej smakuje doprawiona oregano i ostrą papryką, ale możesz spróbować wersji z papryką wędzoną albo z lubczykiem. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Sprawdzi się na codzienny obiad albo ciepłą kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się w komentarzu swoją opinią na jego temat!