
Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
50 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 listków
1 szczypta
1 szczypta
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj mięso, włóż do 1 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj około 2 godzin.

Krok 2
Oczyść kapustę, pokrój i włóż do wywaru mięsnego. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i dolej 2 szklanki wody.

Krok 3
Obierz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Pokrój w kostkę i dołóż do rosołu.

Krok 4
Cebulę posiekaj drobno, przesmaż chwilę na maśle, dodaj do zupy. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj liście laurowe i gotuj około 20 minut.

Krok 5
Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i krótko przed końcem gotowania dołóż do garnka. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Wyjmij mięso z rosołu, ostudź, pokrój w kostkę i włóż z powrotem do zupy.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak z młodej kapusty
Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym użyta została świeża. Aby smak zupy był wystarczająco intensywny, przygotuj ją na bazie wywaru z wołowiny. Kapuśniakowi z młodej kapusty na rosole niczego nie brakuje, więc śmiało przygotuj kulinarny klasyk w nowej odsłonie.
Dla kogo? Choć kapuśniak z młodej kapusty nie zalicza się do dań ekspresowych, receptura jest na tyle prosta, że nawet początkujący amator gotowania może się z nią zmierzyć. Kawałek mięsa z kością umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie do bulionu dodaj poszatkowaną kapustę oraz kostkę rosołową i dolej wodę. Pozostałe warzywa na kapuśniak z młodej kapusty – ziemniaki, marchewkę i pietruszkę – pokrój w dość drobną kostkę i dołącz do gotującego się wywaru. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni, by stała się słodsza i wyrazistsza w smaku. Dodaj ją do zupy razem z liściem laurowym i zagotuj. Sparz, a potem obierz ze skórki pomidory, pokrój je i umieść w garnku z kapuśniakiem z młodej kapusty.
Na jaką okazję? Zupa kapuśniak z młodej kapusty to bardzo smaczne pierwsze danie obiadowe. Wyjmij z kuchennej szafki większy garnek i przygotuj od razu większą porcję. Dobrze jest mieć nadprogramową porcję zupy, by zjeść ją również w charakterze gorącej kolacji.
Czy wiesz, że? Popularną odmianą kapuśniaku jest kwaśnica, charakterystyczna przede wszystkim dla kuchni Podhala.
Dla urozmaicenia: W przepisie na kapuśniak z młodej kapusty do przyprawienia użyj czarnego pieprzu, szczypty kminku oraz majeranku. Pod koniec gotowania wyjmij mięso z garnka, posiekaj i włóż z powrotem do zupy. Kapuśniak z młodej kapusty podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa – najlepiej kromki chleba na zakwasie. Zupę udekoruj świeżym koperkiem.