Halaszle - zupa rybna z karpia: węgierska, przepis | Przepisy.pl pixel

Halaszle – rybna zupa z karpia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

336 osób wydrukowało

Pobierz pdf

616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

4 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dodaj dwie kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr do smaku (im wywar mocniejszy tym lepszy). Po ugotowaniu przecedź wywar.

Krok 2

Pokrój cebule w drobną kostkę, podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 3

Następnie zalej białym winem i poczekaj do momentu, kiedy ono odparuje. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj je do cebuli, a całość zalej wywarem rybnym. Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Krok 4

Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Podziel rybę na filety i pokrój w dużą kostkę.

Krok 5

Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar.

Krok 6

Pod koniec gotowania dodaj kostki filetów z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Maddy

    Maddy , 16.08.2022

    Halaszle świetna, byle nie z karpia. Sandacz, szczupak, okoń dadzą lepszy efek (i da się je wyfiletowac dokladnie) a nawet pstrąg będzie lepszy niż Jego Galaretowata Oslizłość karp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 14.12.2020

    TAK. Nie ukrywam, że zupa rybna zawsze mnie przerażała. Miałam obawy przed jej ugotowaniem bo w naszym domu tradycyjnie jadło się albo barszcz czerwony albo zupę grzybową. Zupy rybnej się nie gotowało, bo po pierwsze chyba nikt nie umiał a po drugie każdy się chyba trochę bał tego smaku. Kiedy jednak wyszłam za mąż i przyszło mi zorganizować pierwszą wigilię już na swoim - mąż zapowiedział ze zupa rybna musi być - bo on tylko taką jada. Chcąc więc nie chcąc musiałam taką ugotować. Mój wybór padł na halaszle ... bo to był pierwszy przepis na zupę rybną jaki znalazłam w sieci. Dopiero z czasem dowiedziałam się że pochodzi on z Węgier. Moje pierwsze próby z zupą średnio mi smakowały, trochę nie po drodze było mi z przyprawami - jednak zupa z tego z przepisu to jest właśnie to czego szukałam. Doskonale wyważony smak, czuć intensywną woń ryby, ale zapach ten nie jest przytłaczający - myślę, że idealnie uzupełnia z pozostałymi składnikami. W dalszym ciągu barszcz jest moim faworytem, ale już nigdy nie powiem ze zupa rybna jest niedobra. Bo halaszle z tego przepisu jest naprawdę smaczna. I warto jej spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ròża Żołnowska

    Ròża Żołnowska , 07.04.2019

    uwielbiam taką zupkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iza zel

    iza zel , 14.04.2016

    bardzo dobra zupa rybna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halaszle – rybna zupa z karpia  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halaszle – rybna zupa z karpia Halaszle – rybna zupa z karpia

Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele osób uważa ją z najsmaczniejszą zupę rybną na świecie, więc jeśli chcesz się przekonać, dlaczego tak jest – ugotuj ją. Podstawą jest oczywiście ryba, najlepiej karp. Zacznij od przygotowania bulionu na ościach, a kawałki mięsa rybiego dodaj pod koniec gotowania. Sprawdzi się także dodatek innych ryb, muszą być jednak słodkowodne. Smak ryby powinien być dominujący, harmonijnie łączący się ze słodkimi warzywami: papryką, marchewką, ziemniakami. Dodaj także ostrą papryczkę, żeby urozmaicić całość. Halaszle podawaj z kawałkami ryby i ziemniakami, posypaną świeżą zieloną pietruszką. Ta pyszna gęsta zupa zastąpi cały obiad, nadaje się również do podania na ciepłą kolację. Będzie ciekawą propozycją na podanie karpia podczas kolacji wigilijnej, a latem przyrządzisz ją w kociołku nad ogniskiem – tak przygotowana będzie jeszcze smaczniejsza. Koniecznie wypróbuj węgierską zupę rybną według naszego przepisu!