
Składniki
1.2 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
4 sztuki
100 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dodaj dwie kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr do smaku (im wywar mocniejszy tym lepszy). Po ugotowaniu przecedź wywar.
Krok 2
Pokrój cebule w drobną kostkę, podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 3
Następnie zalej białym winem i poczekaj do momentu, kiedy ono odparuje. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj je do cebuli, a całość zalej wywarem rybnym. Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Podziel rybę na filety i pokrój w dużą kostkę.
Krok 5
Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar.
Krok 6
Pod koniec gotowania dodaj kostki filetów z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Halaszle – rybna zupa z karpia
Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele osób uważa ją z najsmaczniejszą zupę rybną na świecie, więc jeśli chcesz się przekonać, dlaczego tak jest – ugotuj ją. Podstawą jest oczywiście ryba, najlepiej karp. Zacznij od przygotowania bulionu na ościach, a kawałki mięsa rybiego dodaj pod koniec gotowania. Sprawdzi się także dodatek innych ryb, muszą być jednak słodkowodne. Smak ryby powinien być dominujący, harmonijnie łączący się ze słodkimi warzywami: papryką, marchewką, ziemniakami. Dodaj także ostrą papryczkę, żeby urozmaicić całość. Halaszle podawaj z kawałkami ryby i ziemniakami, posypaną świeżą zieloną pietruszką. Ta pyszna gęsta zupa zastąpi cały obiad, nadaje się również do podania na ciepłą kolację. Będzie ciekawą propozycją na podanie karpia podczas kolacji wigilijnej, a latem przyrządzisz ją w kociołku nad ogniskiem – tak przygotowana będzie jeszcze smaczniejsza. Koniecznie wypróbuj węgierską zupę rybną według naszego przepisu!