
Składniki
300 gramów
500 gramów
3 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
125 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
60 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto wyłóż do formy i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posiekaj pomidory, czosnek, cebule. Pokrój w paski papryki. Pokrój w plastry cukinie. Bakłażany pokrój w kostkę.

Krok 2
Przygotuj ratatuję: w garnku na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, bakłażana, cukinie i paprykę.

Krok 3
Dodaj pomidory, tymianek i liść laurowy, dodaj Bulion warzywny Knorr. Duś wszystko około 15 minut tak, aby większość płynu odparowała.

Krok 4
Ratatuję wyłóż na upieczony spód ciasta, posyp mozzarellą, natką, bazylią i podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche z ratatują
Chrupiące ciasto francuskie i aromatyczne duszone warzywa podane z podpieczoną mozzarellą to danie, które sprawdzi się m.in. jako smaczna kolacja. Quiche z ratatują polubią zwłaszcza miłośnicy kuchni prowansalskiej. Gotowe ciasto francuskie wyłóż do formy i upiecz. Warzywną mieszankę przyrządzisz z pokrojonych na cząstki: cukinii, bakłażanów, zielonej papryki, pomidorów bez skórki, cebuli oraz czosnku. Wszystkie te składniki podsmaż, a potem duś przez jakiś czas, aby nabrały wyrazistości. Pomogą w tym zioła, dzięki którym potrawa będzie bardziej aromatyczna. Wykorzystaj tymianek i liść laurowy, ale też bazylię i świeżo zmielony pieprz. Kiedy smaki już się dokładnie połączą, wyłóż warzywa na spód z ciasta francuskiego, poukładaj na wierzchu mozzarellę i posyp danie natką pietruszki albo świeżą bazylią. Potrawa będzie wyśmienita również z innymi rodzajami sera – sprawdzi się na przykład grecka feta lub parmezan. Szukasz przepisu na apetyczną potrawę? Przygotuj quiche z warzywami, bazując na podanym tu przepisie.