Farfalle z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Farfalle z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
281 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

20 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

90 gramów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Farfalle z warzywami - Krok 1

Krok 2

Ugotuj i odcedź fasolkę szparagową. Posiekaj czosnek. Obierz i pokrój seler naciowy. Cukinie pokrój w paski, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, paprykę w kostkę.

Farfalle z warzywami - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa podsmaż z czosnkiem.

Farfalle z warzywami - Krok 3

Krok 4

Dolej do warzyw szklankę bulionu z kostki Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj chwilę, aż warzywa będą miękkie, a płyn odparuje.

Farfalle z warzywami - Krok 4

Krok 5

Połącz makaron z fasolką, dodaj resztę warzyw, dopraw oliwą, octem.

Farfalle z warzywami - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj dokładnie, udekoruj rukolą, podawaj.

Farfalle z warzywami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z warzywamiFarfalle z warzywami

Latem, kiedy na straganach znajdziesz wiele świeżych produktów, przyrządź pyszne danie z makaronem i warzywami. Jarzyny, które świetnie się ze sobą komponują to m.in. papryka, seler naciowy, pomidory oraz cukinia. Pokrój je wszystkie w niezbyt dużą kostkę, natomiast fasolkę szparagową obierz, ugotuj do miękkości i podziel na mniejsze kawałki. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Całość zalej wywarem przyrządzonym na bazie kostki bulionowej i gotuj do momentu, aż jarzyny zmiękną i płyn odparuje. Następnie połącz je z ugotowanym wcześniej al dente makaronem typu farfalle – warto użyć takiego z mąki pełnoziarnistej lub razowego. Danie dopraw oliwą i octem z białego wina. Możesz także dodać nieco świeżych lub suszonych ziół, np. bazylii, tymianku lub oregano. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i od razu podawaj, udekorowane listkami rukoli i opcjonalnie posypane startym parmezanem. Zainspiruj się naszym prostym przepisem na znakomite farfalle z warzywami.