
Składniki
4 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
0.5 kilograma
3 łyżki
2 sztuki
100 mililitrów
100 mililitrów
20 mililitrów
100 gramów
100 mililitrów
2 kilogramy
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę porcjujemy. Z piersi kaczki odcinamy skórę, skrzydełka, samo mięso kroimy w cienkie paski. Piersi pokrojone w paseczki przekładamy do miski. Udka, podudzia oraz skrzydełka marynujemy równocześnie.
Krok 2
Do naczynia z piersiami oraz do naczynia żaroodpornego z udkami, podudziami i skrzydełkami dodajemy po 2 łyżki sosu teriyaki oraz po 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego. Do każdego z naczyń dodajemy po 1 łyżeczce miodu. Następnie dodajemy posiekaną, ostrą papryczkę - do naczynia żaroodpornego dodajemy 1 łyżeczkę, a do piersi kaczki dodajemy 2 łyżeczki.
Krok 3
Do obu naczyń wrzucamy po 1 łyżce posiekanego imbiru, po 1 łyżeczce oleju sezamowego oraz po 1 łyżeczce czosnku pokrojonego w plasterki. Piersi kaczki polewamy odrobiną soku z limonki. Całość dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie części kaczki były obtoczone w marynacie. Następnie piersi kaczki odstawiamy na bok na 15-20 minut, żeby mięso przeszło aromatem marynaty, natomiast uda i podudzia pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 150°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny. Po upieczeniu i przestygnięciu oddzielamy mięso ud i podudzi od kości.
Krok 4
Wok nagrzewamy, wlewamy do niego niewielką ilość oleju, na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki, smażymy. Podsmażone pieczarki wyjmujemy z woka, odstawiamy na bok. Ponownie wlewamy olej do woka i wrzucamy plasterki piersi kaczki oraz paseczki marchwi i pora. Smażymy.
Krok 5
Do woka dodajemy kawałki mięsa z ud, podudzi i skrzydełek kaczki. Następnie dodajemy cebulę dymkę pokrojoną w grubsze paski (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), wcześniej podsmażone pieczarki, niewielką ilość posiekanej, ostrej papryczki, 1 łyżeczkę posiekanego imbiru, 2 łyżeczki sosu sojowego indonezyjskiego oraz 2-3 łyżeczki sosu teriyaki i pedy bambusa.
Krok 6
Następnie do woka dodajemy ugotowany i przelany zimną wodą makaron. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając. Makaron z mięsem i warzywami posypujemy świeżą kolendrą i polewamy sokiem z 1 limonki. Na samym końcu makaron z dodatkami polewamy odrobiną oleju sezamowego.
Krok 7
Makaron z kaczką i warzywami wykładamy na talerz, dookoła układamy kawałki pokrojonej dymki, dekorujemy ćwiartkami świeżej limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej