Swojski makaron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Swojski makaron

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

100 gramów

6 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Pora pokrój w kostkę, pieczarki w ósemki.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w plastry kiełbasę. Dodaj pora oraz grzyby.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną, następnie wlej płyn na patelnię z pozostałymi składnikami. Zagotuj i dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Nałóż na talerze i posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Swojski makaronSwojski makaron

Przygotowany według tego przepisu makaron ze śmietanowym sosem, kiełbasą i pieczarkami to idealny sposób na jesienno-zimowy obiad. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest podsmażenie pokrojonej w grube plasterki kiełbasy – najlepiej sprawdzi się zwyczajna, ale możesz zastąpić ją inną, np. myśliwską. Następnie dodaj do niej obrane i pokrojone pieczarki oraz posiekanego pora, dzięki któremu danie nabierze pikantnego smaku. Zawartość patelni zalej gęstym sosem, przygotowanym ze słodkiej śmietanki 36%, wymieszanej z wodą i mieszanką do spaghetti carbonara. Danie możesz dodatkowo przyprawić ziołami, takimi jak tymianek czy oregano. Sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone. Makaron typu rigatoni lub penne ugotuj al dente, po czym wymieszaj z mięsno-śmietanowym sosem. Serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypany startym w płatki parmezanem. Ozdób gałązką pietruszki lub świeżego tymianku. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek – wystarczy skorzystać z naszego przepisu.