Makaron z tuńczykiem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

oraz kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

300 gramów

1 opakowanie

600 mililitrów

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z wodą i zagotuj.

Krok 3

Następnie dodaj do sosu odcedzoną kukurydzę, pomidory pokrojone w kostkę i całość zagotuj.

Krok 4

Odcedzony makaron przełóż do sosu. Dodaj tuńczyka z puszki. Wszystko wymieszaj i gorące natychmiast podawaj. Na końcu posyp potrawę startym serem.

2

Opinie o przepisie

  • andyoo

    andyoo , 25.03.2020

    No i z ilością sera chyba zaszaleliście, wystarczy 50g :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andyoo

    andyoo , 25.03.2020

    Przepis OK, poza tym, że wody wystarczy 300ml. Na torebce Knorra jest mowa o 250ml.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z tuńczykiem i pomidoramiMakaron z tuńczykiem i pomidorami

Masz ochotę na włoskie inspiracje w kuchni? Wypróbuj danie z makaronem cellentani z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorami. Cellentani to skręcone rurki makaronowe, które bardzo dobrze smakują z gęstymi sosami i dzięki swojemu oryginalnemu kształtowi ładnie wyglądają na talerzu. Połączenie popularnej ryby z warzywami daje wyrazisty, delikatnie wędzony smak przełamany słodyczą kukurydzy oraz pomidorów. Przygotowany sos wymieszany z makaronem wypełnia częściowo rurki w środku, a smak całości podkreśla starty ser cheddar, którym posypana jest potrawa. Można go zamienić na parmezan lub np. nieco bardziej miękki ser salami. Makaron z tuńczykiem sprawdzi się jako lunch i obiad. Możesz go ozdobić listkami bazylii i pomidorami malinowymi pokrojonymi w ćwiartki albo kilkoma czarnymi oliwkami i natką pietruszki. Proponowany w przepisie sos bardzo dobrze smakuje również z innymi rodzajami makaronu, więc możesz go podać ze świderkami, penne lub małymi muszlami. Przygotuj go, spróbuj i przekonaj się, czy stanie się stałą pozycją w Twoim menu!