
Składniki
1 łyżeczka
230 gramów
120 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito i rozetrzyj ze smalcem.
Krok 2
Dodaj sól, gorącą wodę i wyrób na jednolite gładkie ciasto.
Krok 3
Zagnieć, zawiń w folię aluminiową i odstaw na ok. 30-60minut do lodówki.
Krok 4
Ciasto podziel na porcje i każdą rozwałkuj na okrągły placek wielkości ok. 15-20 cm.
Krok 5
Placki smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut do czasu, gdy powstaną pęcherzyki powietrza.
Krok 6
Tortillę możesz nadziewać różnymi farszami albo jadać zamiast pieczywa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej