
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
250 gramów
400 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
50 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj pięć łyżek oliwy z dwiema łyżkami octu.

Krok 2
Plasterki chorizo przekrój na pół. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj kiełbasę i smaż około 5 minut, dodaj wymieszaną z octem oliwę, pól szklanki wody oraz Bulionetka wołowa Knorr. Duś chwilę, aż całość lekko zgęstnieje. Odstaw z ognia.

Krok 3
Połowę cieciorki rozgnieć widelcem, wymieszaj z zawartością patelni. Drugą połowę również dodaj.

Krok 4
Poszatkuj świeżą natkę pietruszki. Dodaj dwie lub trzy łyżki i wymieszaj.

Krok 5
Na kawałeczkach zrumienionego na grzanki chleba układaj po 1 łyżce takiej masy.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka andaluzyjska
Szukasz przepisu na kanapki do podania podczas przyjęcia lub na wieczorną przekąskę do filmu? Znajdź inspirację wśród hiszpańskich tapas – drobnych przekąsek serwowanych wieczorami w hiszpańskich barach. Są niezwykle różnorodne, nieskomplikowane i przyrządzane zazwyczaj z zaledwie kilku składników. Sięgnij np. po chleb andaluzyjski. To pyszne połączenie ciecierzycy oraz hiszpańskiej kiełbasy chorizo, podsmażonych razem z cebulą, oliwą, octem winnym i natką pietruszki. Całość podawana jest na białym, pszennym chlebie – najlepiej opieczonym tuż przed nałożeniem dodatków. Żeby ułatwić nakładanie dodatków na chleb, połowę ciecierzycy rozgnieć widelcem, a połowę zostaw w całości, by stanowiła urozmaicenie. Innym sposobem na podanie tego dania jest serwowanie pasty z ciecierzycy i kiełbasy w osobnym naczyniu, tak by każdy nałożył ją sobie samodzielnie. Jak na przekąskę śródziemnomorską przystało, chleb andaluzyjski serwuj z napojami chłodzącymi np. orszadą, czyli napojem migdałowym. Wypróbuj nasz przepis!