
Składniki
300 gramów
100 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
150 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżeczki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Krok 2
W drugiej misce wymieszać składniki płynne trzepaczką: gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
Krok 3
Następnie wymieszać składniki z obu misek. Nie mieszać długo, tylko do momentu połączenia się składników. Drobna uwaga: przy mieszaniu wsypywać powoli wymieszane składniki suche do płynnych cały czas mieszając. Składniki wtedy lepiej się połączą.
Krok 4
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, a do nich stopniowo wlewać ciasto.
Krok 5
Babeczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni Celsjusza (jeśli po tym czasie jeszcze nie będą gotowe, to góra 40 minut). Studzić parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej