Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami

Autor: Mes

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

150 gramów

250 gramów

10 gramów

140 gramów

250 gramów

150 gramów

20 gramów

2 sztuki

450 gramów

60 gramów

34 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto na naleśniki • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopioną oliwę z oliwek i razem zmiksować • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. • Przygotować naleśniki

Krok 2

Farsz: Składniki (pierś z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć odrobiną skrobi ziemniaczanej. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę dusić kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i dusić mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.

Krok 3

Sos pomidorowy: W garnku na oliwie podduszać drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia. • Podawać naleśniki z posiekaną świeżą bazylią

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej