
Składniki
2 szklanki
0.5 szklanki
25 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
50 gramów
2 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Masło stopić na patelni i odstawić. Letnie mleko wymieszać z drożdżami, wlać na mąkę, dodać żółtko, stopione masło i sól. Wyrobić ciasto i pozostawić w cieplym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2
Przygotować farsz: cebulę obrać, opłukać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle, posolić i popieprzyć.
Krok 3
Ciasto rozwałkować na ceńki placek a następnie pokroić na kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli, po czym ciasto złożyć nakładając dwa przeciwległe rogi kwadratu jeden na drugi. W rondelku stopić 3 łyżki margaryny.
Krok 4
Blachę wysmarować pozostałą margaryną i wysypać bułką tartą. Cebulaki zanurzyć w stopionej margarynie i układać na blasze. Posypać je serem i słodką papryką. Piec 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni celcjusza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej