
Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
0.25 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj i odetnij z nich czubki. Wymieszaj cukier z cynamonem. Jabłka wydrąż od góry łyżeczką i wsyp cukrem i cynamonem (po łyżeczce). Można dołożyć odrobinę dżemu lub powideł oraz płatki migdałowe. Wlej rum (po łyżeczce). Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułuż w nim jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz ok. 40 min. Miód rozgrzewamy na patelni, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło a następnie śmietanę intensywnie mieszając o uzyskania jednolitej masy. Podgrzać polewę i polać jabłka
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej