DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ

Autor: magda henlo

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

25 gramów

200 mililitrów

100 gramów

90 gramów

3 sztuki

1 szczypta

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do drożdży dodać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Resztę ciepłego mleka połączyć z pokrojonym w kosteczkę masłem i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe).

Krok 3

W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier, wlać drożdże i delikatnie wymieszać.

Krok 4

Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.

Krok 5

Ciasto wyrabiać ręką w misce przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Krok 6

Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i połączyć w gładką kulę chwilę wyrabiając. Podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na prostokąty ok. 15 x 20 cm. Posypać 1/4 posiekanej czekolady i zwinąć roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 5 kawałków.

Krok 7

Układać na blachę z papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów, odstawić na paręnaście minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.

Krok 8

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej