
Składniki
500 gramów
25 gramów
200 mililitrów
100 gramów
90 gramów
3 sztuki
1 szczypta
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do drożdży dodać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Resztę ciepłego mleka połączyć z pokrojonym w kosteczkę masłem i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe).
Krok 3
W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier, wlać drożdże i delikatnie wymieszać.
Krok 4
Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
Krok 5
Ciasto wyrabiać ręką w misce przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Krok 6
Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i połączyć w gładką kulę chwilę wyrabiając. Podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na prostokąty ok. 15 x 20 cm. Posypać 1/4 posiekanej czekolady i zwinąć roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 5 kawałków.
Krok 7
Układać na blachę z papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów, odstawić na paręnaście minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Krok 8
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej