Lody borówkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody borówkowe

Autor: Jakub

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagody świeże przepłucz i przebierz z listków i gałązek. Owoce umieść w misce/garnku i zmiksuj na gładko np. przy pomocy blendera.

Krok 2

Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 5 minut.

Krok 3

Część obitej śmietanki dodaj do miski ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj resztę śmietanki i wmieszaj delikatnie. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku.

Krok 4

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody zblendowałem raz po 2 godzinach mrożenia. Po czym ponownie odstawiłem je do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach. W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kanapka włoska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej