Zapiekanka z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ryżem

Autor: Elżbieta Majkowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżki

0.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

5 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować (o 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić razem na oliwie, dodać mięso i smażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory z sosem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać ryż a na ryżu rozłożyć równomiernie sos. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarelle i nitki wędzonego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok 15-20 minut aż się ser zapiecze. Zapiekanka z ryżem i papryczką chili, jest smaczna na ciepło jak i na zimno.

Zapiekanka z ryżem - Krok 1
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej