Papryka faszerowana ryżem i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka faszerowana ryżem i mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
950 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

15 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso i smaż przez 5 minut.

Krok 2

Dodaj ryż, po czym dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej do składników na patelni. Zagotuj i odstaw.

Krok 4

Odetnij z papryk wierzchy z ogonkiem i usuń pestki.

Krok 5

Następnie napełnij je farszem, przykryj ogonkiem i wstaw do żaroodpornego naczynia. Szklankę wody wlej do naczynia z papryką - całość piecz przez 50 minut w 180 stopniach.

5

Opinie o przepisie

  • basowa

    basowa , 30.03.2022

    pół godziny i 180 º C to stanowczo za mało żeby papryka była miękka po tym czasie,próbiwałam parę razy

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julia Szymanska

    Julia Szymanska , 04.11.2019

    Genialny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Tomiczek

    Renata Tomiczek , 11.10.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Tomiczek

    Renata Tomiczek , 11.10.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana ryżem i mięsemPapryka faszerowana ryżem i mięsem

Faszerowana papryka to prosty sposób na połączenie warzyw, mięsa i ryżu w jednym daniu. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest ugotowanie ryżu, który stanowi bazę farszu. Następnie podsmaż mielone mięso – wieprzowinę lub wołowinę – z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli. Po chwili dodaj ugotowany ryż i rozrobioną z wodą przyprawę do kotletów mielonych, całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i odstaw. Smak farszu wzbogaci drobno posiekana natka pietruszki. Z papryk usuń górną część oraz gniazda nasienne, po czym napełniaj ich wnętrza mięsno-ryżowym nadzieniem. Na koniec przykryj je odciętymi wcześniej wierzchami i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wlej do niego szklankę wody, która zapobiegnie nadmiernemu wysuszeniu papryk podczas pieczenia i wstaw do piekarnika. Danie będzie gotowe, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i rumienić na brzegach. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem jogurtowego dipu czosnkowego lub ziołowego. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.