Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami
łatwe
559 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
10 sztuk
0.5 opakowania
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone smaż z pokrojoną w kostkę cebulą przez około 8 minut, aż będzie rumiane.

Krok 2
Do mięsa dodaj posiekane pomidory razem z sokiem oraz oliwki pokrojone w plasterki.

Krok 3
Dodaj Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.

Krok 4
W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wydrąż pestki. Możesz użyć do tego łyżeczki.

Krok 5
Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z mięsa. Na wierzchu połóż kawałki sera feta i całość zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Aby danie było jeszcze bardziej aromatyczne, po upieczeniu posyp je odrobiną suszonego oregano.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami
Gdy na straganach świeże warzywa, pomyśl o faszerowaniu! Mięsna cukinia z serem feta i oliwkami to oryginalny pomysł na treściwy obiad lub kolację dla całej rodziny. Stanowi ona świetną alternatywę dla nadziewanej papryki czy bakłażana. Przepis na cukinię faszerowaną fetą sprawi, że z entuzjazmem będziesz wchodzić do kuchni.
Dla kogo?
Wyrazistego smaku potrawie nada słony ser feta, który podczas zapiekania kusząco się rozpuści. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i fetą posmakuje więc wszystkim osobom, które w każdym kęsie lubią odkrywać kolejne pyszne niespodzianki.
Na jaką okazję?
Tak przygotowana cukinia faszerowana serem feta prezentuje się pierwszorzędnie, więc podaj ją gościom, których zaprosisz w weekend na wakacyjny obiad albo kolację. Efekt „wow” gwarantowany!
Czy wiesz, że?
W tym daniu najlepiej sprawdzi się młoda, jędrna cukinia średniej wielkości. Podczas wydrążania, uważaj, by nie uszkodzić skórki. Zachowaj minimum ostrożności, a cukinia faszerowana fetą będzie wyglądać jak danie z restauracji.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania farszu do cukinii z fetą możesz wykorzystać mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane, ale nada się też mielony indyk lub kurczak. Czarne oliwki, podane w przepisie na cukinię z mięsem mielonym i fetą, możesz również zastąpić zielonymi. Cukinia faszerowana mielonym mięsem nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale będzie pasowała także do kaszy kuskus lub ryżu. Udanego faszerowania i smacznego!