Chałka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chałka

Autor: Anna Kiedrzyn

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

500 gramów

1 szklanka

0.25 szklanki

0.3 łyżeczki

1 sztuka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połączyć przesianą mąkę z resztą suchych składników i rozkruszonymi drożdżami.

Krok 2

Do suchych składników dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło i roztrzepane jajko. Wszystko wymieszać i odstawić na ok 30 min, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Krok 3

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę i podzielić na 2 równe części, a każdą z części na 3 lub 4 wałeczki, z których zaplatamy warkocz. Otrzymujemy dwie zgrabne chałeczki, które odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok 40min do ponownego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Studzić na kratce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej