Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

25 gramów

450 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

100 gramów

1 garść

1 garść

1 garść

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masełko mieszamy dokładnie z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na jakieś 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj cienko masełkiem ziołowo - czosnkowym. Następnie pokrój na pasy które składaj w harmonijkę i układaj obok siebie w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe chlebki posyp po wierzchu posiekaną zieloną natką czosnku i startym serem żółtym. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 -35 min. ( nie martw się, że są luki pomiędzy ciastem bo ciasto teraz i podczas pieczenia urośnie i wypełni luki ). Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp. 180 stopni. i piecz ok. 30-35 minut. aż chlebek lekko się zarumieni.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej