Chlebek rwany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chlebek rwany

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
50 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masło ziołowe:

50 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

20 mililitrów

10 listki

ciasto:

500 gramów

35 gramów

270 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zioła umyj i drobno posiekaj. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Chlebek rwany - Krok 1

Krok 2

Przygotuj masło ziołowe. Do miski włóż posiekane zioła, szalotkę, masło, oliwę, czosnkowe mini kostki Knorr, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Chlebek rwany - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę z oliwek i 250 ml letniego mleka. Ciasto wyrabiaj za pomocą haka do uzyskania gładkiej konsystencji.

Chlebek rwany - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na wielkość blachy. Posmaruj masłem czosnkowym i pokrój na kwadraty ok. 4x4 cm.

Chlebek rwany - Krok 4

Krok 5

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z ciasta uformuj kulki, tak aby strona z masełkiem była w środku i przełóż je kolejno do formy.

Chlebek rwany - Krok 5

Krok 6

Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Wyrośnięte ciasto posmaruj resztą mleka mleka (20 ml) i piecz przez 25 min. w temperaturze 200 st. C (opcja grzałki góra-dól).

Chlebek rwany - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety z brokuła
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej