
Składniki
masło ziołowe:
50 gramów
0.5 pęczka
2 sztuki
1 sztuka
20 mililitrów
10 listki
ciasto:
500 gramów
35 gramów
270 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zioła umyj i drobno posiekaj. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Przygotuj masło ziołowe. Do miski włóż posiekane zioła, szalotkę, masło, oliwę, czosnkowe mini kostki Knorr, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Przygotuj ciasto. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę z oliwek i 250 ml letniego mleka. Ciasto wyrabiaj za pomocą haka do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 4
Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na wielkość blachy. Posmaruj masłem czosnkowym i pokrój na kwadraty ok. 4x4 cm.

Krok 5
Okrągłą formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z ciasta uformuj kulki, tak aby strona z masełkiem była w środku i przełóż je kolejno do formy.

Krok 6
Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Wyrośnięte ciasto posmaruj resztą mleka mleka (20 ml) i piecz przez 25 min. w temperaturze 200 st. C (opcja grzałki góra-dól).

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej