Pstrąg w liściach kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg w liściach kapusty

Autor: inaphotography

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

5 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

4 sztuki

4 szczypty

3 szczypty

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Główkę kapusty włóż na 8 minut do osolonego wrzątku. Wyjmij, przestudź. Następnie zdejmij z niej 8 największych liści (zetnij najgrubsze nerwy) i posmaruj odrobiną masła.

Krok 2

Sparz limonki i obierz ze skórki. Z miąższu wyciśnij sok i skrop ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż na kilka minut, w tym czasie cebulę i pomidory pokrój w grube plastry.

Krok 3

Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora i cebuli, po małej gałązce rozmarynu i kawałku skórki z limonki. Czosnek pokrój w plastry i również umieść w środku ryby. Następnie pstrągi obtocz w posiekanych ziołach. Tak przygotowane przykryj i wstaw na ok. 20 minut do lodówki.

Krok 4

Każdą z ryb połóż na 2 liściach kapusty. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj kawałkami masła, podlej 3 łyżkami wody i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj z ziemniakami.

inaphotography

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej