Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 puszka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

60 gramów

5 łyżek

1 szczypta

2 łyżki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, a następnie łączymy z oliwą oraz przyprawą do ziemniaków Knorr. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 35 minut.

Krok 2

Szynkę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę.

Krok 3

Na patelni z oliwą szklimy cebulę. Dodajemy szynkę, po 3 minutach cukinię, rozmaryn oraz sól do smaku. Całość pozostawiamy na kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając, po czym dodajemy pomidory. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez około 3 minuty. Tuż przed upieczeniem ziemniaków, dodajemy żółty ser mieszamy, a następnie układamy na wyjętych z piekarnika plastrach ziemniaków. Blachę ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez około 8-10 minut. Gotowe danie dekorujemy pietruszka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewające łódeczki na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej