Ryżowa zapiekanka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryżowa zapiekanka z boczkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null szczypt

400 gramów

null

2 sztuki

null

3 sztuki

100 gramów

3 opakowania

null

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudź.

Krok 2

Boczek pokój w kostkę i zrumień na patelni.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodaj do boczku i razem smaż. Ostudź.

Krok 4

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 5

Do dużej miski przełóż ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodaj rosół, śmietanę i majeranek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polej ketchupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej