Sałatka cytrynowa z miętą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka cytrynowa z miętą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

0.5 opakowania

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę lodową porwij na mniejsze części i włóż do miski.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 1

Krok 2

Ogórka pokrój w półplasterki, paprykę w paski, a oliwki przekrój na pół. Przełóż wszystko do miski.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 2

Krok 3

Cytrynę obierz tak, aby nie było białych błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Zachowaj powstały podczas krojenia sok.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 3

Krok 4

Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym, rozgniecionym czosnkiem i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 4

Krok 5

Miętę porwij na mniejsze kawałki i połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z kawałkami sera feta. Jest ona doskonałym dodatkiem do smażonych lub gotowanych ryb.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka cytrynowa z miętą Sałatka cytrynowa z miętą

Czy próbowałaś już sałatki cytrynowej z miętą? To talerz pełen orzeźwiających smaków. Ta pyszna potrawa stanowi doskonały dodatek do smażonych lub pieczonych ryb albo mięs np. z grilla, jednak jeżeli chcesz, oczywiście możesz podawać ją samodzielnie. Soczystą sałatkę o kwaśnym posmaku idealnie przełamuje słona feta, tworząc kompozycję, której nikt się nie oprze. Spróbujesz? Co jest potrzebne, żeby stworzyć to kulinarne arcydzieło? Podstawa to sałata lodowa lub rzymska, świeży ogórek i zielone oliwki. Do tego, dla kontrastu, czerwona papryka i ser feta nadający sałatce słonego smaku. Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój. Na koniec dodaj cząstki cytryny i świeże listki mięty. Przy krojeniu cytryny pamiętaj, żeby wcześniej oczyścić ją z wszelkich białych błon. Dodatkowo z cytryny wyciśnij sok, który proponujemy wykorzystać jako składnik sosu sałatkowego. Przygotowując go dodaj także ząbek czosnku.