Lekka sałatka z grecka z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Grecka

Autor: konradrajch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyparz obierz i pokrój w ćwiartki pomidora.

Krok 2

Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 3

Ogórka pokrój w plasterki.

Krok 4

Kapustę Pekińską porwij na małe kawałki.

Krok 5

Rozrób sos sałatkowy Grecki knorr według instrukcji z tyłu.

Krok 6

Całość wymieszaj i posyp grzankami. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka GreckaSałatka Grecka

Do przyrządzenia sałatki greckiej nie potrzebujesz sezonowych warzyw. Stanowi zatem potrawę uniwersalną, którą możesz przygotować o dowolnej porze roku. Sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub dodatek do głównych dań. Ważnym elementem tej sałatki jest wyrazisty sos. Dobrym wyborem będzie szczególnie winegret, czyli mieszanka ziół, musztardy i octów (balsamicznego oraz winnego). Zamiast robić dresing, danie możesz polać oliwą z oliwek lub wykorzystać specjalny miks przypraw. Przyspieszy to czas przygotowania sałatki, a całość nie straci na smaku. Głównym składnikiem sałatki greckiej jest ser – najlepszym wyborem będzie oczywiście feta. Jej charakterystyczny smak dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami. Należy również pamiętać o oliwkach. Aby gotowa sałatka prezentowała się efektowniej można użyć dwóch ich rodzajów: zielonych i czarnych. Pokrojone składniki wymieszaj starannie z sosem. Sprawdź nasz przepis na ten prosty wariant sałatki greckiej, która sprawdzi się na szybki lunch. Do dzieła!