Sałatka pełna warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka pełna warzyw

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 opakowanie

6 sztuk

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180 stopni. Warzywa umyj i obierz. Selera pokrój w kostkę o boku ok 2cm. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Pomidorki pokrój na połówki. Skorzonerą pokrój w 2cm kawałki. Odcedź ciecierzycę. Wyciśnij sok z cytryny. Rukiew oraz rukolę umyj i osusz.

Krok 2

Wszystkie warzywa ułóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz przez ok 20-25 minut.

Krok 3

Ciecierzycę również wysyp na blaszkę i piecz w piekarniku z warzywami.

Krok 4

Po upieczeniu skrop warzywa ponownie oliwą oraz octem. Posyp przyprawami Knorr: kminem, pomidorami i sosem sałatkowym. Wymieszaj i odstaw na bok. Wyjmij z piekarnika również ciecierzycę.

Krok 5

Połowę ciecierzycy przełóż do miksera. Dodaj sok z cytryny, pastę sezamową i miksuj na gładkie puree. W trakcie miksowania wlewaj oliwę aż Twój humus zrobi się gładki i puszysty.

Krok 6

Warzywa przed podaniem wymieszaj z rukwią wodną oraz rukolą. Podawaj z humusem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać orzechy i np. kapary. Doskonale pasuje również ser kozi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka pełna warzywSałatka pełna warzyw

Uważacie, że ścisłe trzymanie się przepisów kulinarnych bywa ograniczające? Z tą sałatką zaszalejecie! Lista warzyw, które w niej lądują, jest naprawdę długa, ale śmiało możecie dodawać również swoje ulubione produkty. Jednocześnie zachęcamy do skosztowania składników, które do tej pory pomijaliście w jadłospisach.

Dla kogo? Skorzonera brzmi egzotycznie? To smaczne warzywo korzeniowe w przeszłości cieszyło się w Polsce dużą popularnością. Nie próbowaliście do tej pory rukwi wodnej? Czas na smakowite poszerzenie horyzontów.

Na jaką okazję? Sałatki warzywne mają to do siebie, że można jeść je wszędzie i niemalże o każdej porze. Pomysł na lunch czy kolację? A może na poczęstunek, gdy idziecie w gości i nie chcecie przyjść z pustymi rękoma? Bez problemu dopasujecie sałatkę do swoich potrzeb.

Czy wiesz, że? Wspomnianą skorzonerę spotkacie również pod nazwą wężymord.

Dla urozmaicenia: Sałatka pełna warzyw będzie smakować bardzo dobrze w towarzystwie falafeli – niewielkich kotlecików z ciecierzycy.