Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

12 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

5 sztuk

100 mililitrów

20 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź maliny. Posiekaj czosnek, oczyść owoc granatu, pokrusz ser feta, na szatkownicy skrój w bardzo cienkie plastry koper włoski i skrop go sokiem z połówki cytryny, aby nie ściemniał.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 1

Krok 2

Koper w misce wymieszaj z rukolą i rozłóż na dużym półmisku.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 2

Krok 3

Do miski, w której rozmroziły się maliny, dodaj 50 ml oliwy, syrop klonowy, ocet i Sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej oliwie podsmaż krewetki. Gdy zmienią kolor, dodaj czosnek i smaż, aż zrobi się złocisty.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 4

Krok 5

Sałatę z koprem rozłóż na dużym platerze, obsyp owocami granatu, pokruszoną fetą, obłóż usmażonymi krewetkami, oprósz prażoną cebulką. Sałatkę polej obficie dressingiem i od razu podawaj.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Krewetki możesz z powodzeniem zastąpić np. krążkami kalmarów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rukola z krewetkami i malinowym dressingiemRukola z krewetkami i malinowym dressingiem

Najlepsza alternatywa dla klasycznej sałaty – rukola, dla kurczaka – krewetki, dla sosu winegret – malinowy dressing. Brzmi nieźle? No pewnie! Aż żal nie wypróbować takiego zestawienia składników. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa!

Dla kogo?

Połączenie rukoli, wytrwanych krewetek i słodkiej nuty malin z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią jeść potrawy ciekawe i niecodzienne. Nasza sałatka zdecydowanie do takich należy!

Na jaką okazję?

Drugie śniadanie lub kolacja – te opcje wydają się najodpowiedniejsze. Jeśli jednak masz ochotę, przygotuj rukolę z krewetkami i malinami na obiad lub zaraz po przebudzeniu. Albo po prostu wtedy, gdy najdzie Cię taka ochota!

Czy wiesz, że?

Ciekawym faktem jest, że rukola spokrewniona jest z takimi warzywami jak rzodkiewka, chrzan czy rukiew wodna. To mogłoby tłumaczyć jej ostry smak.

Dla urozmaicenia:

Zamiast malin możesz użyć wiśni, truskawek lub borówek. Na pewno będzie równie smacznie!