Sałatka z rukolą i selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i selerem naciowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki dyni upraż na suchej patelni i odstaw na bok.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj w misce z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody.

Krok 3

Kłącze selera obierz wyciągając z niego cienkie włókniste nitki i pokrój pod skosem w jak najcieńsze paseczki. Marchew obierz i również pokrój podobnie jak selera. Z jabłka wytnij tylko część nasienną i również pokrój tak jak pozostałe warzywa.

Krok 4

Rukolę umyj i przełóż do dużej miski. Dodaj seler, marchewkę i jabłka oraz uprażone pestki dyni. Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Rozłóż na talerze i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz wetrzeć trochę sera pleśniowego - zaostrzy on smak sałatki. Najlepiej użyj środkowych kłączy selera są mniej łykowate. Jabłko po pokrojeniu wypłucz w wodzie z sokiem z cytryny lub octem żeby nie ściemniało.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i selerem naciowymSałatka z rukolą i selerem naciowym

Prosta i szybka sałatka? Oto ona – rukola z selerem naciowym, jabłkiem, pestkami dyni, oliwą z oliwek oraz aromatycznym sosem. Ten przepis to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale także na wykwintne przyjęcie. Wystarczy obrać i umyć składniki, wymieszać je z sosem i serwować. Sałatka z rukolą i selerem naciowym doskonale komponuje się również z mięsem, jako warzywny dodatek do steków czy grillowanych szaszłyków. Spróbujcie – będzie oryginalnie i pysznie!

Dla kogo? Sałatka z rukolą i serem naciowym to propozycja dla osób szukających pomysłów na proste i szybkie dania.

Na jaką okazję? Przede wszystkim na przyjęcia – sałatka z rukolą będzie prawdziwym zaskoczeniem dla waszych gości.

Czy wiesz, że? Seler naciowy ma wiele zastosowań w kuchni, przede wszystkim jako dodatek do dań takich jak to z przepisu na sałatkę z rukolą. Często spożywany jest także na surowo, z różnymi dipami jako pyszna, prosta i szybka przekąska.

Dla urozmaicenia: Jeśli preferujecie nieco ostrzejszy smak sałatki z rukolą i selerem naciowym – dodajcie do niej kilka kawałków sera pleśniowego.