Sałatka szwabska z mortadelą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szwabska z mortadelą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

120 gramów

100 gramów

60 gramów

0.5 pęczka

1 łyżka

1 opakowanie

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mortadelę pokrój w plastry i następnie w paski o szerokości ok 0,5 cm.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 1

Krok 2

Warzywa konserwowe odcedź z zalewy. Paprykę oraz ogórki pokrój w paski podobnej wielkości co mortadelę i umieść wszystko w misce.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 2

Krok 3

Jasne części cebuli dymki pokrój w cienkie piórka i dodaj do pozostałych składników. Zielone części pokrój drobno i odłóż na bok.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 3

Krok 4

Natkę pietruszki posiekaj.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, wodą, musztardą, sokiem z cytryny i papryką Knorr.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem i podawaj posypane szczypiorem z dymki.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraźne smaki, możesz zastąpić słodką paprykę z Hiszpanii Knorr ostrą. Sałatkę podawaj z pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szwabska z mortadeląSałatka szwabska z mortadelą

Sałatka szwabska z mortadelą to jedna z bardziej znanych sałatek. Kto jej jeszcze nie jadł, musi koniecznie wypróbować ten przepis. Sprawdzi się w każdej sytuacji i można się nią najeść!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników sałatek. I mortadeli! Nie czekaj dłużej. Spróbuj!

Na jaką okazję?

Na co dzień, do pracy i gdy przychodzą goście. Sałatka niemiecka z mortadelą jest uniwersalna i pasuje na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Mortadela to kiełbasa wywodząca się z Włoch, a dokładniej z Bolonii. Należy do produktów regionalnych. Wytwarzana jest z mielonego mięsa wieprzowego i słoniny. Ma wielu fanów i można ją przyrządzać na różne sposoby. W sałatce szwabskiej smakuje wspaniale!

Dla urozmaicenia

Chcesz dodać sałatce ostrości? Zamień słodką paprykę na ostrą, a przepis na sałatkę szwabską z mortadelą zyska nowy charakter.