
Składniki
300 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
120 gramów
100 gramów
60 gramów
0.5 pęczka
1 łyżka
1 opakowanie
4 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mortadelę pokrój w plastry i następnie w paski o szerokości ok 0,5 cm.

Krok 2
Warzywa konserwowe odcedź z zalewy. Paprykę oraz ogórki pokrój w paski podobnej wielkości co mortadelę i umieść wszystko w misce.

Krok 3
Jasne części cebuli dymki pokrój w cienkie piórka i dodaj do pozostałych składników. Zielone części pokrój drobno i odłóż na bok.

Krok 4
Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, wodą, musztardą, sokiem z cytryny i papryką Knorr.

Krok 6
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem i podawaj posypane szczypiorem z dymki.


Dobra rada:
Jeśli lubisz wyraźne smaki, możesz zastąpić słodką paprykę z Hiszpanii Knorr ostrą. Sałatkę podawaj z pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szwabska z mortadelą
Sałatka szwabska z mortadelą to jedna z bardziej znanych sałatek. Kto jej jeszcze nie jadł, musi koniecznie wypróbować ten przepis. Sprawdzi się w każdej sytuacji i można się nią najeść!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników sałatek. I mortadeli! Nie czekaj dłużej. Spróbuj!
Na jaką okazję?
Na co dzień, do pracy i gdy przychodzą goście. Sałatka niemiecka z mortadelą jest uniwersalna i pasuje na każdą okazję.
Czy wiesz, że?
Mortadela to kiełbasa wywodząca się z Włoch, a dokładniej z Bolonii. Należy do produktów regionalnych. Wytwarzana jest z mielonego mięsa wieprzowego i słoniny. Ma wielu fanów i można ją przyrządzać na różne sposoby. W sałatce szwabskiej smakuje wspaniale!
Dla urozmaicenia
Chcesz dodać sałatce ostrości? Zamień słodką paprykę na ostrą, a przepis na sałatkę szwabską z mortadelą zyska nowy charakter.