Sałatka szwabska z mortadelą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szwabska z mortadelą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

120 gramów

100 gramów

60 gramów

0.5 pęczka

1 łyżka

1 opakowanie

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mortadelę pokrój w plastry i następnie w paski o szerokości ok 0,5 cm.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 1

Krok 2

Warzywa konserwowe odcedź z zalewy. Paprykę oraz ogórki pokrój w paski podobnej wielkości co mortadelę i umieść wszystko w misce.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 2

Krok 3

Jasne części cebuli dymki pokrój w cienkie piórka i dodaj do pozostałych składników. Zielone części pokrój drobno i odłóż na bok.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 3

Krok 4

Natkę pietruszki posiekaj.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, wodą, musztardą, sokiem z cytryny i papryką Knorr.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem i podawaj posypane szczypiorem z dymki.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraźne smaki, możesz zastąpić słodką paprykę z Hiszpanii Knorr ostrą. Sałatkę podawaj z pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka Waldorf
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szwabska z mortadeląSałatka szwabska z mortadelą

Sałatka szwabska z mortadelą to jedna z bardziej znanych sałatek. Kto jej jeszcze nie jadł, musi koniecznie wypróbować ten przepis. Sprawdzi się w każdej sytuacji i można się nią najeść!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników sałatek. I mortadeli! Nie czekaj dłużej. Spróbuj!

Na jaką okazję?

Na co dzień, do pracy i gdy przychodzą goście. Sałatka niemiecka z mortadelą jest uniwersalna i pasuje na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Mortadela to kiełbasa wywodząca się z Włoch, a dokładniej z Bolonii. Należy do produktów regionalnych. Wytwarzana jest z mielonego mięsa wieprzowego i słoniny. Ma wielu fanów i można ją przyrządzać na różne sposoby. W sałatce szwabskiej smakuje wspaniale!

Dla urozmaicenia

Chcesz dodać sałatce ostrości? Zamień słodką paprykę na ostrą, a przepis na sałatkę szwabską z mortadelą zyska nowy charakter.