Sałatka z fasolki szparagowej i papryki
w orientalnym stylu
łatwe
398 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fasolkę oczyść a następnie ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.

Krok 2
Paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Kolendrę pokrój drobno, a biały sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 3
Przygotuj aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos łącząc sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody, olejem oraz olejem sezamowym.

Krok 4
W misce połącz fasolkę, paprykę, kolendrę oraz obydwa rodzaje sezamu i przygotowany sos. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, do sałatki możesz dodać pokrojoną papryczkę chilli lub łyżeczkę pasty chilli sambal oelek.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z fasolki szparagowej i papryki
Orientalna sałatka z fasolką szparagową to idealna propozycja dla amatorów smaków rodem z Azji. Do tego jest błyskawiczna! Głównymi jej składnikami są zielona fasolka szparagowa oraz żółta papryka. A, że diabeł tkwi w szczegółach – niezwykłego, orientalnego charakteru nadaje temu daniu zarówno biały, jak i czarny sezam oraz świeża kolendra. To właśnie dzięki kolendrze możesz kulinarnie przenieść się w stronę orientu. W azjatyckiej kuchni jest ona nieodzownym składnikiem potraw z ryb, owoców morza i jagnięciny, a w Indiach stosuje się ją również jako dodatek do curry. Kolendra kojarzy się z wyglądu z pietruszką, ale gdy ją powąchasz, przekonasz się, że masz do czynienia z zupełnie inną przyprawą. Jeśli chcesz wzmocnić smak tej pysznej sałatki z kolendrą, dodaj na koniec pokrojoną papryczkę chili lub łyżeczkę pasty chili sambal oelek. Efekt, jaki uzyskasz, będzie niepowtarzalny.