Sałatka z fasolki szparagowej i papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki

w orientalnym stylu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

398 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Fasolkę oczyść a następnie ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Kolendrę pokrój drobno, a biały sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - Krok 2

Krok 3

Przygotuj aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos łącząc sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody, olejem oraz olejem sezamowym.

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - Krok 3

Krok 4

W misce połącz fasolkę, paprykę, kolendrę oraz obydwa rodzaje sezamu i przygotowany sos. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki.

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, do sałatki możesz dodać pokrojoną papryczkę chilli lub łyżeczkę pasty chilli sambal oelek.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Staszewska

    Anna Staszewska , 09.07.2016

    Sos radzę zrobić samemu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fasolki szparagowej i papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolki szparagowej i paprykiSałatka z fasolki szparagowej i papryki

Orientalna sałatka z fasolką szparagową to idealna propozycja dla amatorów smaków rodem z Azji. Do tego jest błyskawiczna! Głównymi jej składnikami są zielona fasolka szparagowa oraz żółta papryka. A, że diabeł tkwi w szczegółach – niezwykłego, orientalnego charakteru nadaje temu daniu zarówno biały, jak i czarny sezam oraz świeża kolendra. To właśnie dzięki kolendrze możesz kulinarnie przenieść się w stronę orientu. W azjatyckiej kuchni jest ona nieodzownym składnikiem potraw z ryb, owoców morza i jagnięciny, a w Indiach stosuje się ją również jako dodatek do curry. Kolendra kojarzy się z wyglądu z pietruszką, ale gdy ją powąchasz, przekonasz się, że masz do czynienia z zupełnie inną przyprawą. Jeśli chcesz wzmocnić smak tej pysznej sałatki z kolendrą, dodaj na koniec pokrojoną papryczkę chili lub łyżeczkę pasty chili sambal oelek. Efekt, jaki uzyskasz, będzie niepowtarzalny.