Sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z roszponki

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w połówki.

Krok 2

Korniszony siekamy w drobną kostkę, podobnie czerwoną cebulę.

Krok 3

Ser kroimy w kostkę.

Krok 4

Roszponkę dokładnie płuczemy i osuszamy w wirówce do sałaty.

Krok 5

Przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją i polewamy nim sałatkę.

Krok 6

Składniki delikatnie mieszamy ze sobą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z awokado
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z roszponkiSałatka z roszponki

Roszponka, zwana także roszpunką, jest odmianą sałaty o charakterystycznych drobnych oraz błyszczących liściach. Mają one delikatny, lekko orzechowy smak i doskonale sprawdzają się w różnych sałatkach lub jako element dekoracyjny dań głównych. Proponowana w tym przepisie sałatka z roszponki nie wymaga użycia wielu składników – wystarczy tylko dodatek pomidorów koktajlowych i sosu. Warto jednak sięgać także po inne produkty, by ją przygotować. Ciekawą mieszankę zrobisz, dodając korniszony, słodką czerwoną cebulę oraz ser gouda (wybierz dojrzały, jeśli lubisz wyraziste smaki). Na koniec połącz wszystko sosem sałatkowym francuskim, który przyrządzisz na bazie oliwy albo oleju. Sałatkę z roszponki podawaj na różne sposoby. Dobra będzie zarówno bez dodatków, jak i ze świeżą bagietką, grzanką lub z grillowanymi mięsami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.