Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym

Autor: Beata Dźwierzyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

300 gramów

250 gramów

6 sztuk

2 pęczki

4 łyżki

1 szklanka

6 łyżek

1 łyżka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Odkładamy do wystudzenia. Szpinak myjemy, selera naciowego kroimy w kostkę, tak samo fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory suszone kroimy w paseczki.

Krok 2

Przygotowujemy sos: Do miseczki dajemy majonez, miód, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Na spód miski dajemy szpinak, następnie selera naciowego i boczek. Na to dajemy część naszego sosu. Następnie układamy suszone pomidory, pokrojoną fetę, słonecznik i polewamy pozostałym sosem. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :-)

Beata Dźwierzyńska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej