Sernik z musem z kiwi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z musem z kiwi

Autor: Marzena Kunysz-Bartman

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

80 gramów

70 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

700 gramów

400 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

400 mililitrów

10 sztuk

1 łyżka

2 sztuki

350 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 17-18 minut. Upieczony biszkopt studzimy (jeśli mocno wyrósł, należy go odrobinę spłaszczyć kładąc na nim deskę lub delikatnie dociskając dłonią), zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy w formie.

Krok 2

Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i studzimy (powinna być całkiem chłodna, ale wciąż płynna). 400 ml kremówki ubijamy z cukrem pudrem i kiedy będzie sztywna dodajemy do niej ser. Masę miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, a następnie wlewamy płynną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę, aby składniki się połączyły (ale raczej nie dłużej niż 15-20 sekund). Gotową masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy wierzch uszczelniając boki i wstawiamy do lodówki.

Krok 3

W czasie gdy masa tężeje, przygotowujemy mus z kiwi. Owoce obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż owoce się zagotują, po czym zdejmujemy je ognia i zalewamy dwiema, rozpuszczonymi we wrzątku galaretkami. Kiedy owoce z galaretką odrobinę przestygnie miksujemy je blenderem na gładki mus i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zimny mus przelewamy na zastygniętą warstwę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, do czasu aż mus stężeje.

Krok 4

Na mus wylewamy tężejącą galaretkę(przygotowana wg przepisu na opakowaniu) i umieszczamy ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z musem z kiwi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej