
Składniki
1 szczypta
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
500 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
null
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki umyj, usuń pestki, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Zalej 2-3 szklankami wody, dodaj sok z cytryny, cukry i przyprawy, gotuj na małym ogniu 10-15 minut.
Krok 3
Przecedź, a rozgotowane owoce przetrzyj przez sito i połącz z płynem, ponownie postaw na ogniu.
Krok 4
Białko ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier waniliowy i cukier puder.
Krok 5
Na delikatnie wrzącą zupę kładź piankowe kluseczki formując je za pomocą dwóch małych łyżeczek, gotuj 3-5 minut. Posyp cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej