
Składniki
12 dekagramów
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
5 dekagramów
10 dekagramów
1 szklanka
3 łyżki
1000 mililitrów
30 dekagramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
5 dekagramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki dodaj cukier, żółtko i śmietanę. Posiekaj nożem ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć wyrób rękoma jednolite ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki.

Krok 2
Mak wypłucz, zalej wrzącym mlekiem i stale mieszając gotuj na maleńkim ogniu około 40 minut. Odsącz i trzykrotnie przepuść przez maszynkę.

Krok 3
Orzechy posiekaj (migdały uprzednio sparz i obierz ze skórki). Rodzynki umyj, a następnie namocz w alkoholu lub ciepłej wodzie z dodatkiem aromatu. Gdy napęcznieją -odciśnij.

Krok 4
Masło stop razem z miodem (najlepiej w „kąpieli Marysieńki“, czyli na parze). Dodaj mak, posiekane orzechy i rodzynki.

Krok 5
Żółtka utrzyj z cukrem na krem, delikatnie połącz z ostudzoną masą makową. Ciasto rozwałkuj i natnij paseczki (najlepiej radełkiem).

Krok 6
Upiecz na złoty kolor, połam wzdłuż zaznaczonych linii, a następnie powbijaj w masę makową.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej