
Składniki
250 gramów
40 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
1 szczypta
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj dwie miseczki. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywna pianę za pomocą trzepaczki lub miksera.

Krok 4
Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki twarogowe udekoruj świeżymi owocami i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Krok 3
Do twarogowej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Placuszki twarogowe będą dzięki temu puszyste.

Krok 2
Do żółtek przesiej mąkę i dokładnie połącz oba składniki ze sobą – możesz użyć do tego dużej łyżki stołowej, mieszadła lub miksera. Następnie dodaj ser twarogowy, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj.


Dobra rada:
Placuszki twarogowe możesz usmażyć na zwykłym oleju słonecznikowym, ale możesz również wykorzystać ekologiczny olej kokosowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki twarogowe
Nie potrzebujesz drożdży, proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej, by uzyskać puszyste placuszki z serem białym na słodko. Ich sekret tkwi we właściwie ubitej pianie z białek oraz doborze idealnie ze sobą współgrających składników. Na szczęście nie musisz się nad tym głowić. Spis potrzebnych produktów, odpowiednie proporcje oraz wykonanie krok po kroku znajdziesz w naszym przepisie na placuszki twarogowe. Do dzieła!
Dla kogo?
Placki z twarogu posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przygotuj je na lunch lub pożywną kolację i podaj z ulubionymi owocami. Tylko pół godziny dzieli cię do znakomitej uczty. Nie musisz mieć więc ani dużego zapasu czasu, ani nawet wybitnych umiejętności kulinarnych. Z przepisem na placki z twarogiem szybko nabierzesz wprawy i coraz śmielej będziesz sięgać po bardziej złożone receptury. Placki twarogowe są dziecinnie proste do wykonania!
Na jaką okazję?
Placuszki z serem białym pasują jak ulał na letnie przyjęcie w ogrodzie lub urodziny najmłodszych członków rodziny. Będą się nimi zajadać dorośli i dzieci!
Czy wiesz, że?
Placuszki z serem białym będą jeszcze delikatniejsze, jeśli biały twaróg zblendujesz na gładką masę przed dodaniem do żółtek.
Dla urozmaicenia:
Latem zaserwuj placuszki twarogowe w towarzystwie świeżych owoców. Zimą będą smakować doskonale z domowymi przetworami: dżemami, konfiturami i powidłami. Żaden łasuch nie powinien pomijać dodatku w postaci miodu. Taka przekąska zadowoli największych miłośników słodkości.